Onze specialisten

Booklover Rutger


Even voorstellen

Mijn naam is Rutger van der Heijden en ik ben boekverkoper in zowel Den Haag als Haarlem. Ik ben getrouwd en heb 2 kinderen. Al jarenlang werk ik in het boekenvak en sinds mei 2014 bij De Vries van Stockum. Ik ben verantwoordelijk voor de afdelingen Kunst en Engelse & buitenlandse literatuur in Den Haag. Zelf lees ik ook graag literatuur, thrillers en muziek- en kunstboeken. Muziek is mijn eerste liefde. Ik ga veel naar concerten en festivals, doe mee aan filmquizzen en ga vaak naar de bioscoop. Af en toe ben ik amateur dj op alternatieve 80’s party’s. Daarnaast reis ik graag, het liefst door Azië. Wilt u advies over (Engelse) literatuur, thrillers of kunstboeken stuur een mailtje naar r.vanderheijden@devriesvanstockum.nl of bel met de winkel op telefoonnummer 070-3028110.

Recent gelezen

Op het geniale af
Op het geniale af is een prachtige opvolger van het gelauwerde Het einde van de eenzaamheid. Francis Dean gaat samen met de onvoorspelbare Anne May en zijn nerdy vriend Grover op reis om uit te vinden wie zijn echte vader is, ervan overtuigd dat het zijn armzalige bestaan zal verbeteren. Een heerlijk boek, dat niet in een hokje past. Een roadnovel, een coming of age verhaal en een psychologische roman in één. Dit boek is gewoon niet weg te leggen. Grappig, spannend en ontroerend tot het laatste woord.
Zonder gezicht
Bryndza, de auteur van Meisje in het ijs start met een nieuwe serie thrillers rond rechercheur Kate Marshall en de eerste mag er zeker zijn. Inmiddels uit dienst en werkzaam bij de universiteit wordt ze opgeschrikt door moordgevallen die lijken op vroeger. 16 jaar na dato is een copycat van een beruchte seriemoordenaar opgestaan. Spannend tot het einde en een grote belofte voor het vervolg van deze nieuwe thrillerserie.
Het gewicht van de woorden
Na Nachttrein naar Lissabon is Mercier weer helemaal terug met deze prachtige, trage, filosofische roman over taal en hoop. In Het gewicht van de woorden krijgt Simon Leyland na een kleine TIA te horen dat hij nog maar een half jaar te leven heeft. Na zestig dagen hoort hij echter dat hij gezond is en de scanfoto, waarop een hersentumor te zien was, per ongeluk is verwisseld. Hij heeft inmiddels afscheid genomen van vrienden en kennissen en zijn uitgeverij verkocht. Wat nu?! Hij heeft weer heel veel tijd en geld. Door middel van brieven aan zijn al lang overleden vrouw ontvouwt zich dit mooie ontroerende verhaal.
De mensen boven ons
De mensen boven ons is een geweldige literaire thriller. Een tragische gebeurtenis 25 jaar geleden, een gevonden baby, een hippie achtige sekte, verdwenen kinderen en overspel. Verteld vanuit drie personages ontvouwt zich het intrigerende verhaal van Libby, Lucy en Henry. Lisa Jewell ontrafelt op verfijnde wijze alle geheimen in dit boeiende verhaal. Terecht een groot succes in Engeland en nu net vertaald in het Nederlands.
Olga Tokarczuk
Nobelprijswinnaar Olga Tokarczuk, bekend van de De Jacobsboeken is in deze roman in topvorm. In mooie taal vertelt zij de geschiedenis van de excentrieke Janina Duszejko. Janina is een liefhebber van de natuur, van astrologie en vertaalt graag de poëzie van William Blake. Wanneer er merkwaardige sterfgevallen plaatsvinden in haar gehucht ontpopt zij zich tot een eigenzinnige privédetective. Jaag de ploeg over de botten van de doden is een krachtige aanklacht tegen dierenonrecht, verpakt in een intrigerende detective. Een volstrekt uniek verhaal!
Kafka op het strand
Wat een boek! Het zit zo goed in elkaar, heeft filosofische beschouwingen, pratende katten en mooie vriendschappen. Geniaal verweven in twee ogenschijnlijk afzonderlijke verhalen: Het verhaal van Kafka, de 15-jarige jongen die plotseling van huis wegloopt en terecht komt in een bibliotheek en het verhaal van de 55 jarige Nakata, die na een onverklaarbaar ongeval zijn IQ verliest en een wonderlijke queste begint. Kafka op het strand is Murakami op zijn best. Een boek om nooit meer te vergeten!

All-time Favourites

De verborgen geschiedenis
Donna Tartt schrijft één boek per tien jaar. Haar debuut, De verborgen geschiedenis, is ingeslagen als een bom. Ik heb dit meesterwerk dan ook in één keer uitgelezen op een vlucht van Azië naar Nederland. Ja, als een zwarte bladzijde uit je verleden zo zwaar gaat drukken op je gemoed, dan heb je een moreel dilemma. De hoofdvraag in het boek is dan ook: “Ga ik mijn vrienden verlinken of niet.”
The day after tomorrow
Een herfstdag in Parijs, laat op de middag. Een Amerikaanse chirurg komt bij toeval oog in oog te staan met de moordenaar van zijn vader. Vanaf dat moment wordt wraak een obsessie. The Day After Tomorrow is een ongeëvenaarde thriller; pakkend van het begin tot het einde. Hoe vaak kan je iemand op het verkeerde been zetten? Folsom trekt je vanaf bladzijde tien het verhaal in om je pas weer los te laten op de laatste bladzijde.
De voorlezer
Schlink weet met De Voorlezer ons morele kompas volledig te ontregelen. Ik was diep geraakt door deze prachtige roman met zijn ontluisterende ontknoping. Het boek is ook heel aardig verfilmd als The Reader. Het gaat over een jonge Duitse scholier, die een affaire krijgt met een vrouw die tweemaal zo oud is als hij. Van de ene dag op de andere is zij ineens verdwenen waarna ze in zijn herinnering blijft rondspoken, tot hij haar terugziet op een plaats waar hij haar nooit had verwacht.

De geest uit de fles
Ger Groot heeft een toegankelijk boek over filosofie geschreven, met fraaie en verrassende illustraties. In duidelijke taal schetst Groot in de De geest uit de fles de geschiedenis van de filosofie en haar betekenis in het dagelijks leven en in cinema, strip en literatuur. De verrassende verbanden maken dit boek een aanrader.
Oracle Night
In Oracle Night vindt de schrijver Sidney Orr, die herstellende is van een ziekte die hem bijna fataal werd, in een kantoorboekhandel een blauw schriftje. Negen dagen lang zal zijn leven beheerst worden door de vreemde werking van dit lege schriftje. Dit is een heerlijk boek, waarbij je op het einde denkt: “Wat heb ik in hemelsnaam gelezen?” Je wil het boek gelijk nog een keer lezen. Een echte aanrader voor de lezers van Murakami.
Onderworpen
Houellebecq is een volstrekt unieke schrijver, die moeiteloos de huidige maatschappij bekritiseerd. In loepzuiver, genadeloos geschreven proza zet hij je in Onderworpen aan het denken zonder opdringerig te worden. Wat als we in de toekomst moeten kiezen tussen salafistische moslims of rechtsradicalen aan de macht? Een duivels dilemma, waar je niet over na wil denken.